Wallachian

Where's Xavi???

Congo


Acesta este un regat cum nici povestile nu indraznesc a-si imagina.  Congo este Romanica noastra draga, plina de paradoxuri, excese, tampitei, borduri si Dacii rablagite, o tara ciudata pe care o iubim asa cum este ea; facem haz si ne mandrim in acelasi timp cu minunile pe care le scorneste zilnic.

Ca oricare cioara ce-si lauda puiul spun si eu: tara mea este cea mai frumoasa.

Republica Congo se situeaza in nordul Americii de Sud, foarte aproape de Polul Nord. Vecinii sai sunt Europa in vest, Australia la nord, ecuatorul la sud iar in nord-vest Ecuador si Albania. Fiind o tara foarte mare spre cea mai mare ea are si vecini linistiti precum Oceanul Pacific in sud-est si Lacul Morii la apus.

Vechea denumire a Republicii Congo este Dacia, nume datorat unui vehicul cu tractiune simpla dar foarte puternic si fiabil. Independenta sa a fost recunoscuta in anul 1859 atunci cand mai multe tari precum Uniunea Europeana si NATO au decis sa faca Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Dupa destramarea Uniunii Sovietice, singurul adversar capabil sa ameninte suprematia statului congolez, Congo a renuntat la regimul comunist fiind nemultumit ca populatia sa vedea doar filme rusesti cu Sergiu Nicolaescu. Ei si-au spanzurat mogulii-conducatori care incercau sa fuga la Targoviste si au decis ca e bine sa construiasca pe aceste meleaguri o republica semi-prezidentiala condusa de un rege generos si binevoitor, mai intelept decat Solomon si mai drept decat linia cea mai scurta dintre doua puncte-puncte, recte King Julien, aka eu.

Teritoriul statului Congo masoara foarte multi kilometri patrati, aproximativ 92. 866.519 km³ dar acest numar este desuet de vreme ce tot mai multe teritorii revin in sanul patriei mama, cum ar fi Basarabia, Bosnia-Hertzegovina, Okinawa sau Baicoi. Diplomatia foarte eficienta dusa cu diplomatie de conducatorul prea-iubit King Julien a facut ca pe 3 februarie 2009 Insula Serpilor (în limba ucraineana Острів Зміїний, în greaca antică Leuke, în greaca modernă Ofidonisi, în turcaYilan Adasî) sa fie recunoscuta la Haga drept parte a micutei Ucraine dar 79,34% din zona marina considerata platou continental disputata, adica 9700 km, revenea Congoului. Acesta era de fapt subiectul principal, zacamintele de petrol aflate sub apa si nu stanca propriu-zisa.

Populatia congoleza numara 14.342.902.813 locuitori dar se estimeaza ca se mai nasc niste copii. Tot mai multi chinezi vor sa devina cetateni congolezi ceea ce bulverseaza putin administratia statala care nu stie sa scrie numele lor.  Capitala este New Bucharest si e unul dintre cele mai frumoase orase ale lumii. Nicaieri in lume nu sunt bazare, piete, borduri si strazi mai frumoase.  Orasul Sibiu a fost ales in 2007 Capitala Europeana a Culturii datorita excelentelor culturi de laptuci si marar care au uimit mapamondul prin calitatea lor deosebita. Populatia congoleza se remarca prin apetitul deosebit pentru un produs aparte si anume tsuica. Aceasta este foarte populara deoarece are proprietati tamaduitoare; ea inhiba centrii nervosi astfel cetatenii sunt foarte linistiti si calmi.

Limba statului este limba conglomana.  Este o limba bogata cu foarte multe cuvinte utile. Ea are atat de multe cuvinte incat uneori cetatenii sai nemaiaducandu-si aminte vreun cuvant se exprima prin gesturi largi si mimica. Imnul statului a fost scris de Andrei Muresanu dar congolezii il cunosc pe Andreinho mai mult datorita talentului sau fotbalistic. A activat la echipele Steaua, Rapid si Dinamo Bucharest unde performantele sale deosebite l-au sapat adanc in inima si sufletul suporterilor (a marcat 7 goluri si a avut 3 bare ceea ce e trecut in Guiness Book drept cea mai uriasa, cea mai extraordinara si cea mai superba performanta romaneasca, alaturi de erata din final unde e trecut recordul Guiness Book ca a reusit sa puna grad de comparatie superlativelor). Muresanu a compus Imnul care poarta denumirea de Eternul si fascinantul Congo.

Steagul Republicii Congo simbolizeaza vitejia si daruirea poporului. Culoarea verde simbolizeaza sangele varsat de eroii neamului iar stelele albe simbolizeaza titlurile de campioana ale echipei Steaua Bucuresti.

Religia este foarte diversa dar in general congolezii se inchina si se roaga mult. Ei nu fac excese si uneori tin post, alteori nu. Ei incearca sa urmeze invatamintele religioase si uneori reusesc, alteori nu. Ei sunt foarte generosi si milostivi. Alteori nu.

Istoria statului Congo este foarte zbuciumata. De-a lungul a 2000 de ani poporul congolez care se trage din cetatenii Burebista, Traian si Decebal (care l-a batut pe Scoryllo) au avut de infruntat dusmani cata frunza si iarba. Ei i-au invins pe turcii otomani si Vlad Tepes chiar i-a tras in teapa. De atunci congolezii sunt recunoscuti drept buni tepari, poate cei mai buni din lume. Alti turci celebri au simtit furia bravului popor congolez: Sinan Pasa si-a pierdut dantura in lupta de la Podul Inalt din 1595, Mahomed al II-lea era sa moara de sete impotriva lui Stefan cel Mare caci acesta otravea fantanile punand inauntru apa nepotabila si ardea recoltele, iar Baiazid s-a recunoscut invins cand l-a vazut pe Mircea cel Batran cu o naframa in varful unui bat.

Alti dusmani ai poporului congolez au fost germanii cunoscuti sub mai multe denumiri: nemti, vandali, triburi germanice, goti, nazisti sau ostrogoti. Acestia, ca sa reuseasca sa puna ghearele pe aurul din muntii care strabat tara de la nord la sud (desi exista opinii ca acestia o strabat de la sud la nord), au pus un principe de neam german la tron in 1866, pe Carol de Hohenzollern-Sigmarigen dar acesta a fost patruns de spiritul magnific al congolezilor si a facut lucruri bune.  In cele din urma rusii, un alt popor razboinic, au uneltit cumva ca au adus un regim comunist in Congo si idealurile congolezilor s-au infranat pentru o vreme.

Relieful este foarte variat. Congo dispune de tot ceea ce inseamna forma de relief: campii, dealuri, munti, paduri, lacuri, mari, oceane. Muntii Carpati sunt plini de aur si au mult mangan. Apele au pesti. Delta Dunarii este patrimoniu UNESCO si recunoscuta drept rezervatie naturala a biosferei din 1991. Dunarea este fluviul care strabate Congo pe o distanta de mai multi kilometri si se varsa in Marea Neagra dar mai cunoscuta este Dambovita care are avantajul ca traverseaza capitala si ofera racoare si uneori peste cetatenilor.

Flora si fauna congoleza. In Congo traiesc marmote, delfini si ursul brun. De asemenea teiul, frasinul, papura si rapita, stufaris si boscheti, stejarul si bufnita. Cel mai cunoscut este guzganul care poate atinge chiar si 30 de cm. Musetelul este o alta planta apreciata pentru ca bastinasii il folosesc la fabricarea ceaiului. Acesta are proprietati tamaduitoare si diferite arome: de fructe de padure, de capsuni si de cirese.

Clima este temperat continentala. Sunt 4 anotimpuri: iarna, primavara, vara si toamna. Iarna nu este ca vara. Temperaturile sunt mai reci iarna si mai inalte vara. Uneori e frig si toamna. Primavara e frig.

Orasele statului congolez sunt frumoase. Ele se numesc in general Iasi, Bacau, Cluj, Baicoi, Blaj, Constanta si Fetesti, dar si Timisoara, Zalau, Targoviste sau Suceava. Densitatea este scazuta pentru ca in general congolezii prefera sa ajute economic (in special agrar) vecinii lor Spania, Italia, Statele Unite sau Marea Britanie. Ei tin acolo seminarii intre 3 luni si 2 ani in care explica bastinasilor diferite modalitati de cultivare eficienta a capsunilor, de constructie rapida si trainica prin utilizarea unui sacrificiu uman in temelia cladirii sau ii ajuta la cresterea natalitatii.

Separarea puterilor in stat este principiul care sta la baza administrarii statului. Exista un rege ca autoritate suprema si atotstiutoare apoi un Parlament bicameral (puterea legislativa) care nu va mai fi bi, format din 471 de congolezi care nu vor mai fi atatia. In general in Parlament activitatea este atat de linistita ca uneori congolezii-moguli adorm acolo. Ei citesc ziarul in timpul sedintelor mai mult pentru a se informa cu privire la noile actiuni ale regelui caci acesta face treaba tuturor. Ei voteaza. Uneori e atat de dificil ca se vad nevoiti sa puna pe altii sa voteze in locul lor dar alteori voteaza de cate doua sau chiar trei ori.

Guvernul este puterea executiva. El aplica legile si ia masuri cu privire la punerea in practica a acestora. Guvernul este si el format din congolezi-moguli dar acestia se schimba: dupa ce unii au stat suficient cat sa simta atat poporul cat si ei insisi avalansa din cornul abundentei, mogulii din parlament ii schimba si pun altii care vin cu forte proaspete.

Presedintele este cel care sta. El sta dar scopul sau e la fel de important pentru ca rostul sau este sa incaseze injuraturi de la toti. El nu face nimic toata ziua iar cand se plictiseste se urca in avion si viziteaza alte tari. Uneori este injurat.

Puterea judecatoreasca este formata din moguli mai mici. Acestia iau masuri punitive impotriva congolezilor care sunt rai. De obicei sunt bogati tocmai ca sa nu fie influentabili. Ei sunt inamovabili. Judecatorii poarta robe negre ca sa fie confundati cu popii. Astfel ei se bucura de respectul congolezilor.

Economia Congoului este foarte puternica si reprezinta motorul economiei mondiale. Bursele din Tokyo si New York au legatura permanenta cu New Bucharest pentru ca orice miscare de alizeu reprezinta o miscare tectonica la ei, un cataclism precum cele din anii 1929 si 1933.

Per ansamblu economia congoleza este grevata doar de nivelul usor ridicat de coruptie din diferitele straturi de putere dar ea este atat de puternica incat are capacitatea de a alimenta si multumi pana la saturatie cat sa-si reverse preaplinul si asupra cetatenilor de rand.

Transportul congolez este unul modern si diversificat. Congo dispune de metrou care este subteran, de atelaje trase de cai (uneori 2 alteori 6 cai frumosi), automobile, cai ferate si aeroporturi, mocanita si transportul in comun. Dispune de poteci, carari, ganguri, alei, cai de acces, etc. Are chiar si o autostrada intre Turda si Gilau. Singurul aspect usor neplacut sunt grevele constante cauzate de lucratorii congolezi nemultumiti de anumite situatii personale.

Turismul este o activitate promitatoare si cu resurse de castig de neimaginat. Congo profita din plin de avantajele culturalo-geografico-talento-demografice de care dispune: Fetele de la Capalna, Cimitirul vesel de la Sapanta, Dracula, castelele Peles si Pelisor, fetele de pe centura, Piata Matache si Obor, mall-ul Europa, vulcanii noroiosi de la Berca, Sfinxul si Babele, statiuni precum Predeal, Baile Felix, Busteni, Azuga, litoralul Marii Negre, shoppingul regulat pe ruta New Bucharest-Milano, tigari ieftine aduse din Republica Moldova si multe, multe altele.

Cultura congoleza reprezinta un subiect foarte vast, amintesc doar nume celebre ca Eminescu Mihai care a scris o capodopera a liricii romanesti si anume poezia „Somnoroase pasarele”, Creanga Ion, un titan al romanului de aventuri care a scris „Acul si Barosul”, Slavici care a scris si el mult. Brancusi a pictat foarte frumos la Targu Jiu „Coloana Infinitului” sau „Poarta Sarutului” si care a avut o poveste extraordinara de dragoste alaturi de „Doamna Bouvary” sau Theodor Aman care il intrecea in talent pe Michelangelo.  Congolezii au oferit umanitatii insulina fara sa ceara nimic la schimb, ba chiar au acceptat sa dea altora premiul Nobel pentru asta. Ei au inventat stiloul fara de care si astazi am scrie cu pixul si cu pana de gasca. Au fost pionierii aviatiei si au daruit involuntar lui Bin Laden posibilitatea sa devina celebru. Ei l-au dat lumii pe Mircea Badea, un talent nemaivazut de ocarator, au daruit lumii pe comisarul Moldovan si pe Jean Constantin, pe Adrian Mutu si Cristi Chivu, pe Nadia Comaneci si Ilie Nastase, si mai ales pe… King Julien.

Sportul congolez este foarte bogat si exceptional de bine vazut pe arena internationala. Sportul national in Congo este oina desi nimeni nu stie cum se joaca si nu a jucat vreodata. Congolezii prefera jocul de fotbal iar performantele lor sunt de invidiat: usturatoare infrangeri atat de grozave si de dese ca toata populatia asteapta cu nerabdare un nou eveniment sportiv ca poata visa frumos pentru 5 minute cat dureaza rezultatul de egalitate. Paradoxal dar poporul congolez nu apreciaza performanta din cealalta extrema: medaliile de aur pe banda rulanta din gimnastica, pugilism, handbal, polo, tenis, atletism ii lasa reci. Ei mananca fotbal pe paine, tocsouri nesfarsite despre ghetele lui Mutu si despre gagica lui Chivu; si-au facut chiar televiziuni specializate GSP, GSP1, GSP2, GSP3, Sport.ro, Telesport… Este talentul nativ al acestu brav popor care isi doreste sa exceleze in domeniile in care genetic e varza cu ciuperci.

Va urma….

Spuneti-va parerea in sondajul urmator.

…………………………..

Reclame

Un răspuns la „Congo

  1. razbunatorul Februarie 25, 2011 la 01:25

    In video clip pare trei indivizi cu mintea scurta.Trebuie trimisi urgent si fortat in Congo pentru reeducare si respect.Scurt si la obiect-trei dementii-

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: