Wallachian

Where's Xavi???

Ba prostule!


Exista o tendinta manifestata in special in lumea virtualului, aceea de a gratula ca argument suprem un partener-adversar care polemizeaza de la distanta cu tine cu epitete de genul „esti idiot”, „prost”, „dobitoc”, „retardat”, „tampitul satului” si tot asa. Ni s-a intamplat tuturor sau, cel putin, am simtit uneori nevoia sa o facem si noi pentru ca in general ne adaptam discursul in functie de interlocutor. Cand acesta e logic, rational, coerent, argumentat atunci si replica trebuie sa fie, instinctiv, una asemanatoare. Rezonabilului i se va raspunde rezonabil. Daca acesta este lipsit de elementarele maniere de a dialoga atunci iti adaptezi discursul asa cum nu poti sa raspunzi ca un academician unui badaran care lasa geamul la semafor, trage o flegma pe bordura si te intreaba ranjind libidinos „Ce faci, fa?” cu: „Stiti, este o maniera indecenta si jignitoare atitudinea si vocabularul pe care il folositi dvs…bla bla”.

Ceea ce-mi ridica mie semne de intrebare (si de mirare)  nu este insa revelatia ca acest „amice, esti idiot” devine baza in jurul careia se construiesc replici chiar si intre gazetarii de top ci faptul ca aceeasi metoda nu ar fi aplicata intr-o eventuala confruntare fata-n fata. In cazul asta sabiile ar fi din catifea, fiecare va incearca sa-si demonstreze cu stil punctele de vedere diferite, superioritatea si dreptatea iar daca li s-ar aduce aminte de scriiturile cu atacuri puturoase atunci un zambet jenat le-ar strabate fata.

Daca aceeasi atitudine, dintr-un acces de curaj sau lipsa de idei, ar fi adoptata in cazul confruntarii directe atunci respectivul va fi el insusi catalogat badaran si cam tampitel.

In alta ordine de idei, nu pricep cum poti spune despre cineva, chiar si in cazul unei polemici la distanta, ca este prost atata vreme cat acesta are o cultura generala cel putin decenta (evidenta prin ceea ce scrie), un vocabular aranjat si o gramatica impecabila. Faptul ca vede diferit lucrurile, ca are fixisme dar incearca in mod rational sa-si exprime punctul de vedere, iti da tie dreptul sa-l cataloghezi astfel? Prin insasi calitatile enuntate mai sus acesta este superior a cel putin jumatate din populatie iar tu il desconsideri pana in punctul in care il reduci la a fi un cacat prin aceasta judecata de valoare pretentioasa despre cel pe care nu doar ca nu-l cunosti dar da o dovada acceptabila de a nu fi prost deloc.

Ne place sa fim acizi crezand ca suntem spirituali si superiori astfel, ne place sa credem ca toti putem fi un dr. House mustind de inteligenta si ca toti sunt de acord cu noi ca „le-am tras-o” cand le-am zis ca sunt idioti si le-am inchis gura, ca aceia au priceput tot si acum ne-au pus pe un piedestal facandu-si lucru de glorie in fiecare carciuma in care intra cu faptul ca marele X i-a facut tampiti.

Va continua… candva… probabil…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: